Foto. Sekretarz stanu Jacek Bogucki przekazuje informacje dot. sytuacji na rynku mięsa |
O kondycji i znaczeniu branży mięsnej w Polsce dyskutowano dzisiaj w
Warszawie podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe
hodowców i przetwórców mięsa. Dyskusja przebiegała pod hasłem: „
Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole. Wielkanoc − Mięsne Święta −
Polska Tradycja”.
− Branża mięsna zaczyna nabierać rozpędu. Zarówno w
wieprzowinie jak i w drobiu udało się zwiększyć eksport. A w przypadku
wieprzowiny zmniejszyć deficyt tego mięsa. O kilkanaście procent wzrósł
eksport drobiu. Jest jeszcze wiele do nadrobienia w przypadku wołowiny.
Musimy poprawić produkcję pod względem konkurencyjności i zwiększyć
jakość materiału hodowlanego − mówił uczestniczący w spotkaniu sekretarz
stanu Jacek Bogucki.
Rozmówcy zgodnie przyznali, że ostatnie
kilkanaście miesięcy były trudnym okresem dla całej branży. Przyczyną
tego były przede wszystkim choroby zwierząt hodowlanych. Nie miały one
wpływu na zdrowie konsumentów, ale wpłynęły na kondycję branży. Wspólne
działania resortu rolnictwa, służb weterynaryjnych oraz samych rolników
poskutkowały zatrzymaniem rozprzestrzeniania się na terenie Polski
zarówno grypy ptaków, jak i afrykańskiego pomoru świń.
− Rolnicy
przeżywali trudny okres ze względu na spadek cen skupu. Do tego dołożyły
się problemy chorób, które nie szkodzą ludziom, ale są chorobami typowo
gospodarczymi − podkreślił wiceminister rolnictwa. − W tej chwili
obserwujemy znaczący skok, jeżeli chodzi o ceny wieprzowiny. Jednak
nadal istnieje potrzeba rozwoju tego sektora hodowli − dodał.
Jak
wynika z licznych badań, Polacy chętnie sięgają po mięso. Wędliny są
nieodzownym składnikiem kanapek, a mięsne dania królują prawie
codziennie w większości polskich domów. Również tradycyjny wielkanocny
stół, to bogactwo wędlin. To przede wszystkim biała kiełbasa, szynka i
pasztety. O wyjątkowości tych mięsnych specjałów świadczy również fakt,
że Komisja Europejska przyznała w tym roku certyfikat − Chronione
Oznaczenia Geograficznego − białej kiełbasie parzonej wielkopolskiej.
Dzisiejsze
wydarzenie było okazją do omówienia nie tylko sukcesów polskiej branży
mięsnej, lecz także wyzwań. Rozmówcy podkreślali potencjał eksportowy
drobiu i wołowiny. Aż 90% produkowanej wołowiny jest wysyłane na
eksport. Konsekwencje dla tego sektora mogą mieć decyzje podejmowane w
obliczu wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. Konkurencją może
stać się dla nas Irlandia, która większość swojej produkcji mięsa
wołowego sprzedawała dotychczas na rynek brytyjski. Teraz być może
będzie zmuszona szukać nowych rynków zbytu. Kolejnym wyzwaniem dla
branży mięsnej staje się zindywidualizowane podejście do konsumenta przy
jednoczesnej dbałości o najwyższą jakość produktów.
Spotkanie
było częścią cyklu promocyjnego „Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym
stole” organizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztofa Jurgiela.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Wielkanoc-miesne-swieta-czyli-o-kondycji-branzy-miesnej