Posiedzenie grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa |
Spotkanie z prezesem agencji ds standardów bezpieczeństwa żywności Indii FSSAI Ashishem Bahaguna
|
Wiceminister Jacek Bogucki na stoisku Federacji Indyjskich Importerów Żywności FIFI |
Wiceminister Jacek Bogucki podczas otwarcia stoiska Federacji Indyjskich Importerów Żywności FIFI
|
Jej celem było uczestnictwo w I. posiedzeniu Polsko-Indyjskiej grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, udział w targach Aahar oraz rozmowy z partnerami indyjskimi nt. możliwości intensyfikacji polsko-indyjskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa, ze szczególnym uwzględnieniem możliwości poszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego i rozwoju współpracy handlowej.
Podczas spotkań z przedstawicielami kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników: ministrem stanu G.S. Shekhawat, wiceministrem T. Shridhar, wiceministrem T. Mohapatra strona polska miała możliwość omówienia bieżącego stanu uzgodnień w zakresie dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku indyjskiego.
Jednocześnie, w trakcie obrad grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której po stronie indyjskiej współprzewodniczył wiceminister S.K. Pattanayak, wiceminister J. Bogucki szczegółowo poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii. Podkreślił również zainteresowanie strony polskiej przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej, ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji, jak również uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni. Polska delegacja uzyskała zapewnienie strony indyjskiej o woli pilnego uzgodnienia świadectw zdrowia dla jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych, jak również materiału biologicznego świń. Odnośnie postulatów fitosanitarnych, partnerzy indyjscy również zadeklarowali wolę współpracy i ich rozpatrzenia.
W trakcie rozmów w ministerstwie rolnictwa i dobrostanu rolników dyskutowano również nt. możliwości rozwoju współpracy naukowej. Sekretarz stanu wskazał na zainteresowanie wszystkich nadzorowanych przez polski resort rolnictwa instytutów naukowych współpracą z partnerami indyjskimi. Podkreślił możliwość przekazania polskich doświadczeń m.in. w zakresie hodowli trzody chlewnej.
Agenda wizyty delegacji MRiRW objęła również spotkanie z Minister Przetwórstwa Spożywczego H.K. Badal. Wiceminister Bogucki uzyskał informacje odnośnie możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie o woli strony indyjskiej ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim (misje handlowe, zapewnianie partnerów gospodarczych, utworzenie punktu kontaktowego).
W trakcie spotkania z prezesem Agencji ds. Standardów Bezpieczeństwa Żywności FSSAI A. Bahuguna polska delegacja uzyskała potwierdzenie spełniania przez polską żywność przetworzoną eksportowaną na rynek indyjski standardów i procedur wymaganych prawem indyjskim (w ostatnim czasie tylko jedna odrzucona przesyłka). Strona indyjska zapewniła o możliwości współpracy w zakresie oznaczania pozostałości leków i metali ciężkich, jak również akredytacji laboratoriów.
Sekretarz stanu Jacek Bogucki podkreślił zainteresowanie dalszym rozwojem eksportu żywności wysoce przetworzonej; strona indyjska wskazała na możliwość eksportu np. przetworzonych owoców miękkich, w tym owoców borówki: soków, koncentratów, pulpy, owoców mrożonych.
Podczas wizyty odbyły się również spotkania z przedstawicielami środowisk biznesowych, zarówno w ramach zorganizowanego przez MRiRW stoiska promującego polską żywność, jak i poprzez udział w wydarzeniach organizowanych przez Forum Indyjskich Importerów Żywności. Były one okazją do podkreślenia walorów polskiej żywności oraz do poinformowania o możliwościach eksportu kolejnych produktów na rynek indyjski, tj. mięsa drobiowego i wieprzowego.
Według wstępnych danych w 2017 r. eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln EUR i wzrósł blisko 2-krotnie w stosunku do 2016 roku. Głównym towarem eksportowanym w tym okresie były jabłka. Z uwagi na rosnący potencjał konsumencki, rynek Indii oceniany jest w Polsce jako perspektywiczny dla przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Wizyta-w-Indiach2