Ceremonia otwarcia targów World Food 2018 |
Fot. Sekretarz stanu Jacek Bogucki podczas panelu dyskusyjnego |
W Warszawie trwa piąta edycja targów żywności i napojów WorldFood.
Targi te odbywają się pod honorowym patronatem
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad nimi sprawuje także
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
W uroczystości otwarcia World
Food 2018 uczestniczył sekretarz stanu Jacek Bogucki, który podkreślił,
że na rynku znajduje się bogata oferta rożnego rodzaju żywności.
–
Są produkty ekologiczne, tradycyjne czy wysoko przetworzone, ale
niezależnie od tego, jaką żywność konsument wybierze, musi być ona
bezpieczna i dobra – Jacek Bogucki.
Sekretarz stanu zaznaczył, że
na jakość żywności ma wpływ nie tylko surowiec, ale także sposób
przetworzenia, dystrybucja czy przechowywanie.
– To ogromne
wyzwanie dla całej branży rolno-spożywczej, a także dla resortu
rolnictwa, aby stworzyć odpowiednie regulacje pozwalające na jak
najlepsze wykorzystanie produktów od pola do stołu – zauważył
wiceminister Bogucki podczas panelu dyskusyjnego zorganizowanego w
ramach tegorocznej edycji World Food.
Wiceminister podkreślił
także, że istotne jest promowanie narodowych tradycji kulinarnych,
ponieważ wieloma produktami można zainteresować konsumentów poprzez
tradycyjne dania.
Różnorodność produktów prezentowanych podczas
targów World Food 2018 jest bardzo duża. Są tu: wędliny, warzywa i owoce
oraz ich przetwory, a także nabiał, słodycze, pieczywo, wina, miody i
alkohole. Swoje produkty promuje tu ponad 300 wystawców, z czego 40
proc. to firmy zagraniczne.
Targom towarzyszą ciekawych panele
dyskusyjne i konferencje, które są świetną okazją do wymiany poglądów i
zapoznania się z opiniami tych osób, dla których branża spożywcza
jest ważnym sektorem polskiej gospodarki.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Targi-World-Food-2018