Bitwa Regionów w Rudce

 








 

23 października w Rudce w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się II etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, którego organizatorem był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do kulinarnej rywalizacji zakwalifikowało się 13 kół gospodyń wiejskich wyłonionych w etapach powiatowych konkursu. Zespoły zaprezentowały regionalne potrawy, które oceniła 4-osobowa Komisja Konkursowa. W opinii Komisji kulinarna rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie. Prezentowane potrawy zachwycały smakiem, aromatem oraz sposobem prezentacji i regionalnymi elementami dekoracyjnymi. Komisja Konkursowa po intensywnych obradach wyłoniła zwycięzców:

I miejsce – „Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim" zaprezentowany przez "KGW Zabielanki w Zabielu" z powiatu monieckiego,

II miejsce – „Kiszka ziemniaczana” zaprezentowana przez "KGW Rakowianki w Rakówku" z powiatu suwalskiego,

III miejsce – „KLECKYNĖ” zaprezentowane przez "KGW w Przystawańcach" z powiatu sejneńskiego.

Wyróżnienie otrzymała także – „Babka Hopka” przygotowana przez KGW w Narwi z powiatu hajnowskiego.

Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez MRiRW.

W Finale Ogólnopolskim Bitwy Regionów województwo podlaskie reprezentować będzie "KGW Zabielanki w Zabielu" - zwycięzcy półfinału.

 

 

 

 Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ; zdjęcia własne