23 października w Rudce w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
odbył się II etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, którego
organizatorem był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do kulinarnej rywalizacji zakwalifikowało się 13 kół gospodyń wiejskich wyłonionych w etapach powiatowych konkursu. Zespoły zaprezentowały regionalne potrawy, które oceniła 4-osobowa Komisja Konkursowa. W opinii Komisji kulinarna rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie. Prezentowane potrawy zachwycały smakiem, aromatem oraz sposobem prezentacji i regionalnymi elementami dekoracyjnymi. Komisja Konkursowa po intensywnych obradach wyłoniła zwycięzców:
I miejsce – „Faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim" zaprezentowany przez "KGW Zabielanki w Zabielu" z powiatu monieckiego,
II miejsce – „Kiszka ziemniaczana” zaprezentowana przez "KGW Rakowianki w Rakówku" z powiatu suwalskiego,
III miejsce – „KLECKYNĖ” zaprezentowane przez "KGW w Przystawańcach" z powiatu sejneńskiego.
Wyróżnienie otrzymała także – „Babka Hopka” przygotowana przez KGW w Narwi z powiatu hajnowskiego.
Zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez MRiRW.
W Finale Ogólnopolskim Bitwy Regionów województwo podlaskie reprezentować będzie "KGW Zabielanki w Zabielu" - zwycięzcy półfinału.
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ; zdjęcia własne