Dzień Dziecka w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów

Fot. (od lewej) Sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodoweg Piotr Gliński podczas Dnia Dziecka w KPRM

Sekretarz stanu Jacek Bogucki uczestniczył w imprezie plenerowej pn.: „Dzień Dziecka w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów” w dniu 5 czerwca br.. Impreza, zorganizowana przez Kancelarię Premiera pod hasłem „Dzieci rządzą!”, miała charakter ogólnodostępnego pikniku rodzinnego. 
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach prezentacji polskiej żywności wysokiej jakości przygotowało bogatą ofertę produktów wyróżnionych znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność, produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, promocję polskiego mięsa i jego przetworów, mleka, jak również promocję polskich jabłek i soków owocowych.
W ramach tych działań, podczas imprezy przeprowadzono degustację produktów wyróżnionych znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność, przygotowaną przez firmy: Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem, Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer, Activ Sp. z o.o., Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr, VICTORIA CYMES Sp. z o.o., Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców NASZ SAD, Fruit Family Sp. z o.o. oraz  Przedsiębiorstwo Wielobranżowe MAXTOP A. Malasiewicz, J. Maleta, R. Maleta Sp.J.
Na stoisku ministerstwa przygotowano także degustacje produktów mleczarskich OSM Łowicz, ciastek kruchych Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego Janusz Chylak, miodu wielokwiatowego Spółdzielni Mleczarskiej APIS, Andrutów kaliskich, Rogali świętomarcińskich, różnych odmian jabłek oraz soków owocowych.
Agencja Rynku Rolnego w ramach kampanii „Owoce w szkole” zorganizowała animacje, gry oraz konkursy dla dzieci dotyczące tematyki prawidłowego odżywiania, podkreślające rolę, jaką w codziennej diecie pełnią owoce i warzywa.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej wspólnie z Polską Ekologią promowało dania przygotowane z wieprzowiny i jagnięciny, a w ramach promocji produktów ekologicznych, dla odwiedzających piknik, przygotowane zostały słodkie przekąski wykonane przez dzieci w trakcie warsztatów kulinarnych.
Związek Polskie Mięso zorganizował, pod kierunkiem mistrza kucharskiego Marcina Budynka, warsztaty kulinarne dla dzieci i rodzin, polegające na przygotowywaniu „zdrowych dań i przekąsek”, oraz przeprowadził degustację dań mięsnych.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego prowadził degustację dań, przygotowywanych dla najmłodszych, z mięsa wołowego.
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych w ramach kampanii „Pora na Pomidora", promowała polskie warzywa i owoce, w formie degustacji sałatek, szejków oraz szaszłyków owocowych i warzywnych.
W ramach promocji turystyki wiejskiej Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych prezentowała tradycyjne zajęcia odwołujące się do historii polskiej wsi, a Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” zapraszała do spędzenia rodzinnego wypoczynku na wsi.
W strefie informacyjno-promocyjnej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizowanej przez resort oraz organizacje branżowe zorganizowano także liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych. Oprócz prezentacji produktów wytwarzanych w systemach jakości i licznych degustacji produktów, przeprowadzono zabawy edukacyjne, pokazy wyciskania soku z jabłek, animacje taneczne prowadzone przez tancerzy zespołu tańca ludowego, malowanie buziek dzieciom.
Dla uczestników zbaw, konkursów oraz animacji przygotowano ciekawe nagrody i upominki.

informacja prasowa  http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Dzien-Dziecka-w-Kancelarii-Prezesa-Rady-Ministrow