![]() |
Fot. (od lewej) Sekretarz stanu Jacek Bogucki oraz wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodoweg Piotr Gliński podczas Dnia Dziecka w KPRM |
Sekretarz stanu Jacek Bogucki uczestniczył w imprezie plenerowej pn.:
„Dzień Dziecka w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów” w dniu 5 czerwca
br.. Impreza, zorganizowana przez Kancelarię Premiera pod hasłem „Dzieci
rządzą!”, miała charakter ogólnodostępnego pikniku rodzinnego.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach prezentacji polskiej
żywności wysokiej jakości przygotowało bogatą ofertę produktów
wyróżnionych znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność, produktów
regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, promocję polskiego mięsa i
jego przetworów, mleka, jak również promocję polskich jabłek i soków
owocowych.
W ramach tych działań, podczas imprezy przeprowadzono
degustację produktów wyróżnionych znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność,
przygotowaną przez firmy: Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita w Wysokiem
Mazowieckiem, Tłocznia Maurer Krzysztof Maurer, Activ Sp. z o.o.,
Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr, VICTORIA CYMES Sp. z o.o., Spółdzielcza
Grupa Producentów Owoców NASZ SAD, Fruit Family Sp. z o.o. oraz
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe MAXTOP A. Malasiewicz, J. Maleta, R.
Maleta Sp.J.
Na stoisku ministerstwa przygotowano także degustacje
produktów mleczarskich OSM Łowicz, ciastek kruchych Zakładu
Piekarniczo-Cukierniczego Janusz Chylak, miodu wielokwiatowego
Spółdzielni Mleczarskiej APIS, Andrutów kaliskich, Rogali
świętomarcińskich, różnych odmian jabłek oraz soków owocowych.
Agencja
Rynku Rolnego w ramach kampanii „Owoce w szkole” zorganizowała
animacje, gry oraz konkursy dla dzieci dotyczące tematyki prawidłowego
odżywiania, podkreślające rolę, jaką w codziennej diecie pełnią owoce i
warzywa.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej
Polskiej wspólnie z Polską Ekologią promowało dania przygotowane z
wieprzowiny i jagnięciny, a w ramach promocji produktów ekologicznych,
dla odwiedzających piknik, przygotowane zostały słodkie przekąski
wykonane przez dzieci w trakcie warsztatów kulinarnych.
Związek
Polskie Mięso zorganizował, pod kierunkiem mistrza kucharskiego Marcina
Budynka, warsztaty kulinarne dla dzieci i rodzin, polegające na
przygotowywaniu „zdrowych dań i przekąsek”, oraz przeprowadził
degustację dań mięsnych.
Polski Związek Hodowców i Producentów
Bydła Mięsnego prowadził degustację dań, przygotowywanych dla
najmłodszych, z mięsa wołowego.
Federacja Branżowych Związków
Producentów Rolnych w ramach kampanii „Pora na Pomidora", promowała
polskie warzywa i owoce, w formie degustacji sałatek, szejków oraz
szaszłyków owocowych i warzywnych.
W ramach promocji turystyki
wiejskiej Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych prezentowała tradycyjne
zajęcia odwołujące się do historii polskiej wsi, a Polska Federacja
Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” zapraszała do spędzenia
rodzinnego wypoczynku na wsi.
W strefie informacyjno-promocyjnej
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizowanej przez resort oraz
organizacje branżowe zorganizowano także liczne atrakcje dla dzieci i
dorosłych. Oprócz prezentacji produktów wytwarzanych w systemach jakości
i licznych degustacji produktów, przeprowadzono zabawy edukacyjne,
pokazy wyciskania soku z jabłek, animacje taneczne prowadzone przez
tancerzy zespołu tańca ludowego, malowanie buziek dzieciom.
Dla uczestników zbaw, konkursów oraz animacji przygotowano ciekawe nagrody i upominki.
informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Dzien-Dziecka-w-Kancelarii-Prezesa-Rady-Ministrow