Sekretarz stanu Jacek Bogucki na stoisku MRiRW podczas Summer Fancy Food |
Spotkanie z Polsko-Amerykańską Radą Biznesu |
Spotkanie z przedstawicielami Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin APHIS
|
Sekretarz Stanu Jacek Bogucki przebywał w dniach 25-28 czerwca z
oficjalną wizytą w USA. Wizyta ta miała na celu udział w targach Summer
Fancy Food w Nowym Jorku oraz przeprowadzenie rozmów z partnerami
amerykańskimi na temat możliwości intensyfikacji polsko-amerykańskiej
współpracy w dziedzinie rolnictwa.
Wizyta rozpoczęła się w Nowym Jorku, gdzie
sekretarz stanu wziął udział w wydarzeniach promocyjnych., związanych z
targami rolno-spożywczymi Summer Fancy Food. Na stoiskach MRiRW
i KIG/Polska Ekologia swoje produkty wystawiało około 30
przedsiębiorców z Polski. Na targach licznie reprezentowani byli
również importerzy polskiej żywności na rynek USA. Polskie stoisko
informacyjno-promocyjne odwiedził m.in. Komisarz ds. Rolnictwa stanu
Nowy Jork, z którym sekretarz stanu Jacek Bogucki omówił m.in.
możliwości poszerzenia obecności polskich produktów na rynku USA.
Pobyt
w Nowym Jorku był również doskonałą okazją do spotkań z
przedstawicielami środowisk biznesowych i polonijnych, w tym polonijnych
mediów, podczas których Minister Bogucki zachęcał do nawiązania
bliższej współpracy z sektorem rolno-spożywczym w Polsce i do promocji
polskiej żywności.
Podczas wizyty w Waszyngtonie w dniach 27-28
czerwca miały miejsce spotkania z administracją USA i przedstawicielami
środowiska biznesowego. Rozmowa z wiceministrem rolnictwa USA dotyczyła
przede wszystkim dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku
USA, w tym jabłek i gruszek, drobiu, wołowiny, produktów jajecznych i
tytoniu. Rozmawiano również o możliwościach intensyfikacji współpracy w
dziedzinie rolnictwa w kontekście planów nowej administracji. Kwestie
dostępu do rynku omawiano również na spotkaniach z zastępcami szefów
Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin APHIS i Inspekcji Bezpieczeństwa
Żywności FSIS oraz z Głównym Negocjatorem ds. Rolnictwa USTR. Tematy z
zakresu rolnictwa zdominowały spotkanie z kongresmanem Stevem Kingiem.
Wizyta
cieszyła się z dużym zainteresowaniem polskich mediów akredytowanych w
Waszyngtonie. Głównym tematem pytań dziennikarzy były możliwości
poszerzenia obecności polskiej żywności na rynku USA. Podobnie, podczas
spotkań z przedstawicielami środowiska biznesowego sekretarz stanu J.
Bogucki prezentował zalety polskiej żywności, jej sukcesy eksportowe i
informował o zaangażowaniu polskiej administracji w rozmowy dotyczące
dostępu polskich produktów do amerykańskiego rynku.
USA to jeden z
głównych odbiorców polskiego eksportu rolno-spożywczego wśród krajów
pozaunijnych. Wartość eksportu w 2016 r. przekroczyła 415 milionów USD,
utrzymuje się dodatnie saldo w obrotach. To rynek cieszący się dużym
zainteresowaniem polskich przedsiębiorców, w związku z czym USA zostały
ujęte jako kraj priorytetowy w planie promocji na 2017 r.
Informacja prasowa http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Wizyta-w-USA